Ψηφιακή Σχεδίαση Ι

 

Γενικά

H "Ψηφιακή Σχεδίαση Ι" διδάσκεται στο χειμερινό εξάμηνο του 2ου έτους σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής. Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση με την σχεδίαση και υλοποίηση ψηφιακών κυκλωμάτων. Το μάθημα χωρίζεται σε δύο μέρη:

  • Θεωρία: σε 14 διαλέξεις αναπτύσσονται οι βασικές αρχές της σχεδίασης ψηφιακών κυκλωμάτων. Κάθε διάλεξη είναι τρίωρη, και συμπεριλαμβάνει την επίλυση ασκήσεων.

  • Εργαστήριο: σε 8 εργαστηριακές ασκήσεις ο εκπαιδευόμενος υλοποιεί και ελέγχει ψηφιακά κυκλώματα, χρησιμοποιώντας ειδική εκπαιδευτική κάρτα και ολοκληρωμένα SSI της σειράς 74LSXX.

 

Προτεινόμενα Βιβλία

 

Ψηφιακή Σχεδίαση

Ψηφιακή Σχεδίαση

M. Mano

J. F. Wakerly

(More information...)

(More information...)

 

 

 

Ύλη Μαθήματος

 Η διδακτέα και εξεταστέα ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει τα κεφάλαια 1 έως και 7 του βιβλίου "M. Mano, Ψηφιακή Σχεδίαση". Αναλυτικά τα θέματα που καλύπτονται είναι τα ακόλουθα:

  • Συνδυαστικά Κυκλώματα: Αθροιστές, Αφαιρέτες, Μετατροπείς Κωδίκων, Γεννήτρια & Ελεγκτής Ισοτιμίας, Ανάλυση Κυκλωμάτων

  • Παράλληλοι Αθροιστές/Αφαιρέτες, Συγκριτής Μεγέθους, Αποκωδικοποιητές, Αποπλέκτες, Κωδικοποιητές, Πολυπλέκτες, Προγραμματιζόμενες Διατάξεις.

  • Ακολουθιακά Στοιχεία (Flip Flops), Ανάλυση Ακολουθιακών Κυκλωμάτων, Ελαχιστοποίηση Καταστάσεων, Κωδικοποίηση Καταστάσεων, Αχρησιμοποίητες Καταστάσεις, Σχεδίαση Μετρητών.

  • Καταχωρητές, Μετρητές, Ακολουθίες Χρονισμού, Μνήμες

  • Μηχανές Κατάστασης
  • Verilog HDL

 

 

 

Διαλέξεις

Βασικές Έννοιες Ψηφιακής Λογικής (επανάληψη)          
Αριθμητικά Κυκλώματα                          
Σύνθετα Κυκλώματα
Ακολουθιακά Κυκλώματα
Καταχωρητές - Μετρητές
Μνήμη - Προγραμματιζόμενη Λογική
Εισαγωγή στις Αλγοριθμικές Μηχανές Κατάστασης
Εισαγωγή στην Verilog
Συνδυαστικά Κυκλώματα σε HDL
Ακολουθιακή Λογική σε HDL
 

Κανονισμός Εργαστηρίου

  • Κάθε εργαστηριακή άσκηση υλοποιείται από ομάδα 2 ατόμων.

  • Η υλοποίηση της άσκησης ελέγχεται από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου.

  • Επιτρέπεται ΜΟΝΟ ΜΙΑ δικαιολογημένη απουσία. Περισσότερες από μία απουσίες υποχρεώνουν τον εκπαιδευόμενο να επαναλάβει το εργαστηριακό τμήμα του μαθήματος την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

  • Την τελευταία εβδομάδα διεξάγεται επαναληπτικό εργαστήριο στο οποίο συμμετέχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν ΜΙΑ απουσία. Στο επαναληπτικό εργαστήριο εκτελούν την εργαστηριακή άσκηση την οποία δεν έχουν εκτελέσει.

  • Ο εκπαιδευόμενος εξετάζεται στο τέλος του εξαμήνου και στο εργαστήριο.

Κατεβάστε το πλήρες set με τις εργαστηριακές ασκήσεις ΕΔΩ 

 

Βαθμολογία

Για να είναι επιτυχής η συμμετοχή ενός εκπαιδευόμενου στο μάθημα πρέπει να περάσει τόσο το θεωρητικό μέρος (γραπτές εξετάσεις), όσο και το εργαστηριακό (εργαστηριακές ασκήσεις και εξετάσεις). Για να μπορέσει να συμμετάσχει στην εξέταση του μαθήματος θα πρέπει να έχει προηγουμένως περάσει την εξέταση του εργαστηρίου. Αποτυχία στο εργαστηριακό μέρος υποχρεώνει τον εκπαιδευόμενο να επαναλάβει μόνο την εξέταση του εργαστηρίου, και όχι τις εργαστηριακές ασκήσεις. Αποτυχία στο θεωρητικό μέρος υποχρεώνει τον εκπαιδευόμενο να επαναλάβει μόνο την γραπτή εξέταση.

Ο τελικός βαθμός για το μάθημα προκύπτει ως εξής:

Τελικός Βαθμός = Βαθμός Γραπτής Εξέτασης

με την προϋπόθεση ότι έχει εξεταστεί επιτυχώς στο εργαστήριο

 

 


Επιστροφή στην σελίδα μαθημάτων 

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα