ΠΛΥ409 - Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Χειμερινό Εξάμηνο, 2011

 

Αρχική

Διδακτέα Ύλη

Ασκήσεις

Γενικές Πληροφορίες

Ώρες Διδασκαλίας: Τετάρτη 3-6 μ.μ., Αμφιθέατρο Πληροφορικής
Εργαστήρια: Πέμπτη 10-12 μ.μ.
Διδάσκων: Παναγιώτης Τσαπάρας (tsap _
at_ cs.uoi.gr)

Συν-διδάσκων: Χρήστος Τζώρτζης (tjortjis _at_ cs.uoi.gr)

Βοηθοί: Νικόλαος Γεωργουλόπουλος (ngeorgou _at_ cs.uoi.gr)

              Παναγιώτης Ζαγορίσιος (pzagoris _at_ cs.uoi.gr)

              Ειρήνη Μουστάκη (emoustak _at_ cs.uoi.gr)

              Ίνα Χαρίση (icharisi _ at_ cs.uoi.gr)

Βαθμολογία: Ο τελικός βαθμός του μαθήματος προκύπτει 40% από τις ασκήσεις και 60% από την τελική εξέταση. Οι ασκήσεις είναι υποχρεωτικές για όλα τα εξάμηνα. Για να περάσετε το μάθημα θα πρέπει να έχετε βαθμό τουλάχιστον 4 και στις ασκήσεις και στην τελική εξέταση, και τουλάχιστον 5 συνολικό βαθμό.




Ανακοινώσεις

·         Πέμπτη 11 Οκτωβρίου. Βαθμολογία Εξεταστικής Σεπτεμβρίου: Όσοι δώσατε στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου μπορείτε να δείτε τον τελικό σας βαθμό εδώ. Όποιος έχει απορίες για το βαθμό του μπορεί να μου στείλει email για να κανονίσουμε να δει το γραπτό του μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.

·         Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου. Εξεταστική Σεπτεμβρίου: Η εξέταση θα γίνει με ανοιχτές σημειώσεις. Μπορείτε να φέρετε τις σημειώσεις και το βιβλίο του μαθήματος, και δικές σας σημειώσεις.

·         Παρασκευή 2 Μαρτίου. Εξεταστική Σεπτεμβρίου και επί πτυχίο φοιτητές: Στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, όσοι είναι επί πτυχίο μπορούν να δώσουν το μάθημα ακόμη κι αν δεν έχουν πιάσει το όριο του 4 στο εργαστήριο. Ο τελικός βαθμός τους θα είναι 40% από το βαθμό που έχουν στο εργαστήριο και 60% από το βαθμό της εξέτασης.

·         Παρασκευή 2 Μαρτίου. Τελική βαθμολογία: Όσοι δώσατε την τελική εξέταση μπορείτε να δείτε τον τελικό σας βαθμό εδώ. Όποιος έχει απορίες για το βαθμό του μπορεί να μου στείλει email για να κανονίσουμε να δει το γραπτό του.

·         Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Τελική εξέταση: Η τελική εξέταση θα γίνει με ανοιχτές σημειώσεις. Μπορείτε να φέρετε τις σημειώσεις και το βιβλίο του μαθήματος, και δικές σας σημειώσεις.

·         Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Βαθμολογία εργαστηρίων: Μπορείτε να δείτε το συνολικό βαθμό σας για όλες τις ασκήσεις εδώ. Υπενθύμιση: Για να δώσετε εξετάσεις τώρα ή το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχετε συνολικό βαθμό τουλάχιστον 1.6 στις ασκήσεις.

·         Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου. Σημειώσεις: Οι διαφάνειες του μαθήματος για τις διαλέξεις μέχρι τα Χριστούγεννα τυπώθηκαν και είναι από σήμερα διαθέσιμες στο γραφείο της κα Σουλίου.

·         Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. Παράταση και εξέταση της Άσκησης 4. Η προθεσμία για την παράδοση της Άσκησης 4 παρατείνεται για την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, 2:59 μ.μ. Η προφορική εξέταση της άσκησης θα γίνει την ίδια μέρα (27/1),  3:00 – 5:00 μ.μ. στο εργαστήριο ΠΕΠ1. Το εργαστήριο της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου ακυρώνεται.

·         Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Άσκηση 4, Επόμενο εργαστήριο: Η τέταρτη άσκηση είναι τώρα διαθέσιμη για να την κατεβάσετε από τη σελίδα των ασκήσεων. Η άσκηση πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα. Η δεύτερη ερώτηση της άσκησης θα δοθεί στο εργαστήριο της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου, και θα πρέπει να παραδοθεί μέσα στο εργαστήριο. Είναι υποχρεωτικό να έρθετε στο εργαστήριο για να πάρετε τους βαθμούς της ερώτησης.

·         Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Αξιολόγηση μαθήματος: Στο τέλος του μαθήματος αυτής της Τετάρτης θα γίνει η αξιολόγηση του μαθήματος.

·         Κυριακή 8 Ιανουαρίου. Διάλεξη αυτής της βδομάδας και εξέταση της τρίτης άσκησης: Η διάλεξη αυτής της βδομάδας (πρώτη βδομάδα του 2012) θα γίνει Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, 10-13 π.μ. Η προφορική εξέταση για την τρίτη άσκηση θα γίνει την ώρα του εργαστηρίου αυτή την πέμπτη.

·         Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου. Άσκηση 3: Η τρίτη άσκηση είναι τώρα διαθέσιμη για να την κατεβάσετε από τη σελίδα των ασκήσεων. Η άσκηση πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 11 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα. Η άσκηση έχει τρία ερωτήματα, αλλά αρκεί να παραδώσετε δύο από τα τρία για να πάρετε τις 10 μονάδες, και μπορείτε να πάρετε συνολικά 15 μονάδες αν παραδώσετε και τα τρία ερωτήματα. Οι επιπλέον μονάδες προσμετρούνται ως bonus.

·         Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Διάλεξη επόμενης βδομάδας: Η διάλεξη της επόμενης βδομάδας (η τελευταία διάλεξη του 2011) θα γίνει τη Δευτέρα 19/12, στις 10:00-13:00 το πρωί.

·         Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Εργαστήριο Πέμπτης 15/12: Στο εργαστήριο αυτής της Πέμπτης (15/12) θα δοθεί ένα quiz για να παραδοθεί στο τέλος του εργαστηρίου. Το quiz είναι προαιρετικό, αλλά όσοι το παραδώσουν μπορούν να πάρουν 1 μονάδα οι οποία θα προσμετρηθεί στην δεύτερη σειρά ασκήσεων. To quiz είναι ανοιχτό για όλους όσους παίρνουν το μάθημα (δεν χρειάζεται να έχετε «γραφτεί» στο εργαστήριο).

·         Τρίτη 6 Δεκεμβρίου. Προφορική Εξέταση για την Άσκηση 2: Όσοι παραδώσετε την δεύτερη άσκηση μέσα στην προθεσμία, θα εξεταστείτε προφορικά στις 8 Δεκεμβρίου την ώρα των εργαστηρίων στις αίθουσες ΠΕΠ1, ΠΕΠ2 και ΠΕΛΣ. Όσοι δεν εξεταστούν προφορικά δεν θα πάρουν βαθμό για την άσκηση.

·         Τρίτη 6 Δεκεμβρίου. Άσκηση 2, turnin: Υπάρχει λάθος στην εκφώνηση της δεύτερης σειράς ασκήσεων στον κωδικό για το turn-in. Αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι το ίδιο με αυτό στην πρώτη άσκηση: το cs435. Άρα την δεύτερη σειρά ασκήσεων πρέπει να την κάνετε trunin στο lab2@cs435.

·         Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Άσκηση 2, Ερώτηση 1: Η ιδανική υλοποίηση της άσκησης θα πρέπει να δημιουργεί μόνο ένα αντικείμενο της κλάσης Position για κάθε όχημα. Ο σκοπός της κλάσης Dimension είναι να κρατάει την θέση (τιμή) ενός οχήματος σε μία διάσταση. Δηλαδή ουσιαστικά κρατάει μια συνιστώσα. Η Position θα πρέπει να κρατάει τις διάφορες συνιστώσες.

·         Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Άσκηση 2, Ερώτηση 1: Για την υλοποίηση της Ερώτησης 1 της Άσκησης 2, διευκρινίζεται ότι για να πάρετε το 100% του βαθμού πρέπει να υλοποιήσετε τις κλάσεις Position και Dimension.

·         Παρασκευή 25 Νοεμβρίου. Άσκηση 2: Η δεύτερη άσκηση είναι τώρα διαθέσιμη για να την κατεβάσετε από τη σελίδα των ασκήσεων. Η άσκηση πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα.

·         Δευτέρα 21 Νοεμβρίου: Άσκηση 1, Ερώτηση 4: Στο τελευταίο ερώτημα στην Άσκηση 4 όπου έχουμε δύο παίχτες που ελέγχονται από τον υπολογιστή, χρειάζεται να αλλάξετε το πρόγραμμα που έχετε δημιουργήσει, και να υλοποιήσετε τα βήματα του υπολογιστή σε μία συνάρτηση (περίπτωση (α)) ή μέθοδο (περίπτωση (β)). Το σημαντικό σε αυτό το υποερώτημα είναι να γίνει σωστά η υλοποίηση της συνάρτησης και της μεθόδου. Για να κάνετε turn in την άσκηση κάνετε turn in τρία αρχεία: ένα που υλοποιεί το παιχνίδι μεταξύ του υπολογιστή και του χρήστη (ο βασικός κορμός της άσκησης), ένα που υλοποιεί το παιχνίδι μεταξύ των υπολογιστών σύμφωνα με το (α), και ένα που υλοποιεί το παιχνίδι μεταξύ των υπολογιστών σύμφωνα με το (β). Αν με κάποιο τρόπο έχετε ήδη υλοποιήσει και τα τρία κομμάτια σε ένα και μόνο αρχείο, μπορείτε να κάνετε turn in αυτό το αρχείο.

·         Δευτέρα 21 Νοεμβρίου: Άσκηση 1, Ερώτηση 3: Το μέγεθος του πίνακα είναι ο αριθμός των στοιχείων που είναι αποθηκευμένα στον πίνακα ανά πάσα στιγμή. Η χωρητικότητα του πίνακα είναι ο μέγιστος αριθμός των στοιχείων που μπορεί να αποθηκεύσει ο πίνακας ανά πάσα στιγμή. Η τιμή C είναι η μικρότερη δυνατή χωρητικότητα του πίνακα (η χωρητικότητα δεν θα γίνει ποτέ μικρότερη από C), καθώς και η αρχική τιμή της χωρητικότητας.

·         Τετάρτη 18 Νοεμβρίου. Προφορική Εξέταση για την Άσκηση 1: Όσοι παραδώσετε την πρώτη άσκηση (τα ερωτήματα 2-4 δηλαδή) μέσα στην προθεσμία, θα εξεταστείτε προφορικά στις 24 Νοεμβρίου την ώρα των εργαστηρίων στις αίθουσες ΠΕΠ1, ΠΕΠ2 και ΠΕΛΣ. Όσοι δεν εξεταστούν προφορικά δεν θα πάρουν βαθμό για την άσκηση.

·         Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Forum μαθήματος: Δημιουργήθηκε σελίδα του μαθήματος στο ecourse. Για να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να δημιουργήσετε λογαριασμό στο ecourse. Το ecourse προσφέρει ένα forum για να ρωτάτε ερωτήσεις, τις οποίες θα μπορούν να απαντάνε οι διδάσκοντες, οι βοηθοί, ή άλλοι φοιτητές. Το forum θα χρησιμοποιείται και για τη δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων.

·         Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Άσκηση 1: Αύριο είναι το πρώτο εργαστήριο όπου θα δοθεί και η πρώτη άσκηση. Η άσκηση θα αναρτηθεί και στη σελίδα του μαθήματος αύριο. Η άσκηση έχει 4 ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα θα γίνει στο εργαστήριο. Αν θέλετε μπορείτε να το παραδώσετε και να βαθμολογηθείτε. Αυτό θα μετρήσει 10% του τελικού βαθμού. Το υπόλοιπο 90% θα είναι από τις ερωτήσεις 2-4. Αν δεν παραδώσετε την Ερώτηση 1 στο εργαστήριο ο βαθμός της Άσκησης θα προκύψει 100% από τις ερωτήσεις 2-4. Τις ερωτήσεις 2-4 θα πρέπει να τις παραδώσετε μέχρι την Τρίτη 22 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα.

·         Παρασκευή 4 Νοεμβρίου. Εργαστήρια: Η ώρα των εργαστηρίων μετακινήθηκε στις 10-12 την Πέμπτη.

·         Πέμπτη 3 Νοεμβρίου. Βιβλία: Το πρόβλημα με τα βιβλία στον Εύδοξο διευθετήθηκε. Τα τρία βιβλία του μαθήματος είναι τώρα διαθέσιμα για παραγγελία.

·         Τρίτη, 1 Νοεμβρίου. Αίθουσα διδασκαλίας:  Από τις 2 Νοεμβρίου και μετά το μάθημα μετακινείται στο αμφιθέατρο της σχολής.