Πάνος Βασιλειάδης
Τηλ:  26510-0-8814
Fax:  26510-0-8890
E-Mail: pvassil@cs.uoi.gr
Web page: http://www.cs.uoi.gr/~pvassil/courses/ptyxiakes/

UoI

Ανακοινώσεις πτυχιακών εργασιών (για τον 4ετή κύκλο σπουδών)

Στη σελίδα αυτή παρουσιάζονται προτεινόμενες πτυχιακές εργασίες και οδηγίες για την εκπόνησή τους. Οι εργασίες εντάσσονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή των βάσεων δεδομένων, ενίοτε δε και σε συναφείς περιοχές, όπως η τεχνολογία λογισμικού και η ανάκτηση πληροφορίας.


Για το χειμερινό εξάμηνο του ακ. έτους 2013-2014

Το εξάμηνο αυτό θα υποστηρίξω 1 - 2 νέες πτυχιακές εργασίες.

Λόγω της συμμετοχής μου σε ένα διεθνές συνέδριο, θα είμαι απών στο διάστημα 24/10-01/11. Ο πιο βολικός τρόπος να ενημερωθείτε σε μεγαλύτερο βάθος για τις πτυχιακές είναι να μιλήσετε με τους διδακτορικούς φοιτητές μου, Π. Μανούση και Ι. Σκουλή, στο γραφείο Β1 (δίπλα από το δικό μου).

Διαβάστε το υπόλοιπο της σελίδας με προσοχή.


Κατηγοριοποίηση πτυχιακών εργασιών

Κάθε χρόνο προτείνονται δύο κατηγορίες πτυχιακών εργασιών:

Για να γνωρίζετε εκ προοιμίου, δεν υπάρχει η πρόθεση να προταθούν άλλες πτυχιακές εργασίες. Μπορείτε, πάντα όμως, να προτείνετε κάποια ιδέα σας (αρκεί να είναι σχετική με βάσεις δεδομένων) και δεν αποκλείεται να είναι ενδιαφέρουσα... (γι' αυτό, συνιστάται ισχυρά, αν έχετε τέτοιες ιδέες να τις λέτε)!!!

Οριστικοποίηση Θέματος

Είναι πολύ σημαντικό να εκπονήσετε την πτυχιακή σας εργασία σε ένα θέμα που να σας ενδιαφέρει πραγματικά. Αν αγνοήσετε αυτή την απλή, αλλά θεμελιώδη, συμβουλή, είναι βέβαιο ότι στο τέλος όλοι (και εσείς και ο επιβλέπων καθηγητής) θα είναι δυσαρεστημένοι. Είναι απολύτως βέβαιο ότι στην πορεία θα υπάρξουν και στιγμές έντασης, και στιγμές πλήξης και στιγμές απόλυτης αδυναμίας να προχωρήσει ο κώδικας. Το μόνο πράγμα που μπορεί να διασώσει την κατάσταση είναι το επιστημονικό ενδιαφέρον – και για το λόγο αυτό, η ύπαρξή του είναι απαραίτητη για την ομαλή ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας.

Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο, να νομίζει κανείς ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα θέμα, ενώ στην πράξη του αρέσει επιφανειακά, υπάρχει ένα απλό τεστ που μπορείτε (και για την ακρίβεια, απαιτώ) να κάνετε πριν πάρετε ένα θέμα:

  1. Διαβάστε με προσοχή την εκφώνηση
  2. Διαβάστε και την επισυναπτόμενη βιβλιογραφία (συνήθως είναι ένα άρθρο)
  3. Δοκιμάστε να σχεδιάσετε μια πρώτη λύση για το πώς θα υλοποιούσατε το προτεινόμενο σύστημα. Αυτό πρακτικά ζητά από σας (α) ένα χονδροειδές διάγραμμα κλάσεων και (β) για τους βασικούς αλγορίθμους, την περιγραφή της τριάδας (i) input, (ii) output και (iii) ένα σχέδιο εκτέλεσης σε 5-6 βήματα.
  4. Έχοντας ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, αν νομίζετε ότι ακόμα ενδιαφέρεστε και μπορείτε να αντεπεξέλθετε, στείλτε μου με email τη σχεδίασή σας μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Για τις σπάνιες περιπτώσεις που θα υπάρξουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι από τις 2-3 πτυχιακές που μπορώ να υποστηρίξω κάθε χρόνο,

  1. μαζί με την προαναφερθείσα σχεδίαση, στείλτε μου ηλεκτρονικά και μια πρόχειρη ανάλυση των βαθμών σας (αν δεν έχετε σκαναρισμένη κάποια βεβαίωση από τη γραμματεία, στείλτε τους βαθμούς σας στα μαθήματα βάσεων δεδομένων και προγραμματισμού), καθώς και τη λίστα με τα χρωστούμενα μαθήματα.

Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό είναι απλώς ένα μέτρο επίλυσης της ενδεχόμενης υπερπροσφοράς, και τίποτε περισσότερο – δεν με αφορά ιδιαίτερα, δηλαδή, για την περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές είναι σχετικώς λίγοι. Όπως καταλαβαίνετε, πάντως, η καλή σχέση με το μάθημα των Βάσεων Δεδομένων είναι επί της ουσίας υποχρεωτική.

Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί και συμφωνήσουμε ότι κάποιος ξεκινά την πτυχιακή του εργασία υπό την επίβλεψή μου, πρέπει να συμπληρωθεί και να κατατεθεί στην Γραμματεία του Τμήματος η παρούσα φόρμα έναρξης πτυχιακής εργασίας (word), (pdf).

Οδηγίες εκπόνησης και συγγραφής πτυχιακής εργασίας

Ακολουθούν αρχεία (MS Word) με οδηγίες για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας. Βασικό προαπαιτούμενο, οι οδηγίες να τηρηθούν ΑΥΣΤΗΡΑ!!!.

Βασικό στοιχείο στην εκπόνηση της πτυχιακής: οι οδηγίες αναμένεται να τηρηθούν ΑΥΣΤΗΡΑ!!!.

Σημείωση: οι οδηγίες δίνονται για την συγγραφή της εργασίας σε MS Word. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει τη χρήση editor της προτίμησής σας (π.χ., LaTex) αρκεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο που προτείνεται.

Υποδείγματα παρουσιάσεων

Ακολουθούν υποδείγματα με οδηγίες για την παρουσίαση (α) στην ενδιάμεση και (β) στην τελική εξέταση.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ

ΘΕΜΑΤΑ SW ENGINEERING

Τα υποδείγματα δεν χρειάζεται να τηρηθούν αυστηρά, ούτε στην εμφάνιση, ούτε στη δομή. Κατά τη γνώμη μου, όμως, δίνουν μια αρχική ιδέα για το πώς πρέπει να είναι δομημένη μια παρουσίαση πτυχιακής εργασίας. Ότι κι αν κάνετε όμως με τα περιεχόμενα της παρουσίασης, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΒΕΣ!

Θέματα πτυχιακών εργασιών για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Δέστε το σχετικό αρχείο (pdf).

Βοηθητικοί σύνδεσμοι


© Copyright 2019 Panos Vassiliadis