ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΜΥΥ 105 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Αξιολόγηση και Βαθμολόγηση

Γενικά

Η συνολική βαθμολογία του μαθήματος προκύπτει από τρία σκέλη: (α) βαθμός εργαστηρίου (β) βαθμός εργασίας και (γ) βαθμός εξέτασης. Τα βάρη των σκελών είναι 30%, 10% και 60% αντίστοιχα. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει βαθμό εργαστηρίου 7.3, βαθμό εργασίας 3.5, και βαθμό γραπτής εξέτασης 6.5, ο τελικός του βαθμός είναι 7.3*0.3+3.5*0.1+6.5*0.6 = 6.44. Ο τελικός βαθμός στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μισή μονάδα. Για παράδειγμα το 6.2 γίνεται 6 ενώ το 6.25 γίνεται 6.5.

Για να περάσει κάποιος το μάθημα πρέπει να ισχύουν όλα τα εξής: (α) η συνολική βαθμολογία του να είναι τουλάχιστον 5, (β) ο βαθμός εργαστηρίου του να είναι τουλάχιστον 5 και (γ) ο βαθμός γραπτής εξέτασής του να είναι τουλάχιστον 4.

Αν είστε 2ο έτος ή μεγαλύτεροι και έχετε παρακολουθήσει και περάσει το εργαστήριο στο παρελθόν, μπορείτε να κρατήσετε το βαθμό εργαστηρίου σας και δεν απαιτείται να ξαναπαρακολουθήσετε και να περάσετε ξανά το εργαστήριο. Αν όμως δεν έχετε πάρει τουλάχιστον 5 στο εργαστήριο, τότε υποχρεούστε να δώσετε την εργαστηριακή εξέταση (διευκρινίσεις παρακάτω). Αν είστε 2ο έτος ή μεγαλύτεροι, δεν μπορείτε να κρατήσετε το βαθμό της εργασίας σας από προηγούμενο χρόνο. Πρέπει να παραδώσετε εργασία εκ νέου.

Ακολουθούν διευκρινίσεις για το κάθε σκέλος.

A. Εργαστήρια

Τα εργαστήρια είναι υποχρεωτικά για τους φοιτητές του πρώτου έτους (τυχόν απουσίες για πολύ σοβαρούς λόγους δικαιολογούνται με προσκόμιση δικαιολογητικού).

Σε σχέση με τα εργαστήρια, οι φοιτητές χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες:
1. Φοιτητές οι οποίοι γράφτηκαν κανονικά στο 1ο έτος από την αρχή του 1ου εξαμήνου και έχουν ΑΜ. Οι φοιτητές αυτοί παρακολουθούν κανονικά τα εργαστήρια στις αίθουσες ΠΕΠ1 και ΠΕΠ2.
2. Φοιτητές οι οποίοι έχουν περάσει και έχουν γραφτεί σε άλλη πόλη, έχουν έρθει στο τμήμα από την αρχή του 1ου εξαμήνου και παρακολουθούν τα μαθήματα περιμένοντας μεταγραφή. Οι φοιτητές αυτοί θα γραφτούν επίσημα στο μάθημα και θα βαθμολογηθούν κανονικά μόλις πάρουν τη μεταγραφή. Επίσης παίρνουν κανονικά μέρος στις εξετάσεις. Γι αυτούς ισχύουν κανονικά οι κανόνες, δηλαδή πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια όπως και οι φοιτητές της κατηγορίας 1. Προσοχή: Όσοι έρχονται στα μέσα του 1ου εξαμήνου με μεταγραφή και εχουν χάσει τα μισά εργαστήρια, δεν μπορούν να περάσουν το μάθημα και πρέπει να παρακολουθήσουν και να περάσουν το εργαστήριο και το μάθημα στο 2ο έτος σπουδών τους. Συμβουλή: Αν έχετε περάσει σε άλλο τμήμα και δεν είστε σίγουροι ότι θα πάρετε μεταγραφή στο τμήμα μας καλό είναι να παρακολουθήσετε το αντίστοιχο μάθημα στο τμήμα που περάσατε, να δώσετε τις εξετάσεις εκεί και σε συννενόηση με τον εκεί διδάσκοντα να κατοχυρώσουμε το βαθμό σας για να μην καθυστερήσετε στις σπουδές σας αν τελικά πάρετε μεταγραφή στο τμήμα μας.
3. Φοιτητές οι οποίοι είναι στο 2ο έτος σπουδών, αλλά ήρθαν στο τμήμα με μεταγραφή την περσινή χρονιά και δεν παρακολούθησαν/πέρασαν το εργαστήριο τότε. Αυτοί οι φοιτητές παρακολουθουν το εργαστήριο (έρχονται στην αίθουσα ΠΕΛΣ) και βαθμολογούνται όπως και οι φοιτητές του 1ου έτους.
4. Φοιτητές οι οποίοι είναι στο 2ο έτος σπουδών ή μεγαλύτερο και δεν έχουν προβιβάσιμο βαθμό εργαστηρίου, ή έχουν και επιθυμούν να τον βελτιώσουν. Αυτοί οι φοιτητές δεν παρακολουθούν τα εργαστήρια, αλλά καλούνται να συμμετάσχουν σε μια εργαστηριακή εξέταση που λαμβάνει χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου. Η συμμετοχή γίνεται μέσω δήλωσης στην σελίδα του μαθήματος στο ecourse. Στην εξέταση δεν λαμβάνουν μέρος οι φοιτητές των κατηγοριών 1,2 και 3 παραπάνω.

Β. Εργασία

Όλοι οι φοιτητές που χρωστάνε το μαθημα υποχρεούνται να υλοποιήσουν και να παραδώσουν μέσω turnin μια προγραμματιστική εργασία η οποία εκπονείται στο σπίτι ή στα εργαστήρια και για την οποία δίνεται προθεσμία 1 μήνα περίπου. Εργασίες που δεν παραδίδονται μέσω turnin δεν θα γίνονται δεκτές οπότε φροντίστε να εξοικειωθείτε έγκαιρα με τη διαδικασία. Η εργασία μετράει 10% της συνολικής βαθμολογίας, αλλά δεν χρειάζεται να έχετε πάρει τουλάχιστον 5 σε αυτήν για να περάσετε το μάθημα. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν παραδίδει την εργασία παίρνει 0 στο αντίστοιχο σκέλος, αλλά μπορεί να περάσει το μάθημα από τα άλλα δύο σκέλη (εργαστήριο και εξέταση). Αν έχετε κάνει εργασία σε κάποιο προηγούμενο έτος, αλλά δεν έχετε περάσει το μάθημα, πρέπει να παραδώσετε εργασία εκ νέου.

Γ. Γραπτή Εξέταση

Η γραπτή εξέταση λαμβάνει χώρα στο τέλος του εξαμήνου κατά την εξεταστική περίοδο του Ιανουαρίου. Η διάρκεια της εξέτασης είναι συνήθως 2 ώρες και η εξέταση γίνεται με ανοιχτές σημειώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εξεταζόμενοι μπορούν να φέρουν ότι υλικό θέλουν σε γραπτή μορφή. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως επίσης και η ανταλλαγή γραπτών σημειώσεων μεταξύ των εξεταζομένων. Μη συμμόρφωση συνεπάγεται μηδενισμό ενδεχομένως και πειθαρχικές ποινές. Στο γραπτό, περιλαμβάνονται ερωτήσεις όπου ο εξεταζόμενος καλείται να συμπληρώσει την έξοδο προγραμμάτων, γραμμές σε κώδικα, και κώδικα συναρτήσεων ή προγραμμάτων. Μπορείτε να κατεβάσετε ένα δείγμα εξέτασης από εδώ.

Flow chart explaining marking